Ивет Лалова разкри плановете си за новия лекоатлетически сезон. Най-добрата българска спринтьорка сподели пред Нова телевизия кое е нещото, което продължава да я мотивира за още състезателни емоции на пистата. Лалова коментира също и плановете си да заеме нова роля в развитието на българския спорт:

- Каква равносметка си направи за сезон 2017?
- Започнахме с равносметките вече за годината. Година като всяка друга. Трудна, защото спортът не е лесен, защото атлетиката е един от най-трудните спортове. Трудна и тежка, защото наистина полагаш нечовешки усилия, а не винаги резултатът е един и същ или не винаги е това, което ще те удовлетвори, но за мен чашата е винаги наполовина пълна. Това за мен беше една успешна година. Обичам да казвам, че съм щастлива, защото съм жива и здрава, всички обичани хора са близо до мен. Така, че за мен беше една прекрасна година, отново бях в Топ 10 на световния елит в спринта. Вече за поредна година. Не мога да се оплача.

- Как се чувстваш в момента, предполагам отпочинала?
- Отпочинала? Не напротив. Вече съм уморена. Започнах подготвителен период и сега съм в трета натоварваща седмица, което означава двуразови тренировки всеки ден. Железен режим и един живот посветен на спорта.

- Как премина времето за отдих преди това натоварване?
- Времето за отдих премина много приятно, защото имах време да обърна внимание на други ангажименти. Имах време да се видя с децата от моята школа, да направя някои промени относно нея и наистина, как да кажа, заредих се. В момента се занимавам с много повече неща, отколкото обикновено и това ме изморява допълнително, защото в същото време открих една нова мотивация в тези неща.

- В последните години свикнахме да не подготвяш зимен състезателен сезон. Ще бъде ли по-различно през 2018 година?
- Именно, защото свикнахме, аз също свикнах да не готвя зимата 60 метра, беше прекалено късо като дистанция за мен, затова тази година, за да изляза от своята комфортна зона, реших че ще направя, че ще направя няколко старта на 60 метра през зимния сезон.

- Ясно ли е къде да те очакваме, на кои от турнирите, които предстоят през зимния период и също означава ли, че ще опиташ да участваш на световното в Бирмингам?
- Нямам представа все още, тъй като 60 метра не е моя основна дисциплина. Не знам в какво състояние ще се намирам, много се надявам, разбира се, ако съм в добра форма с най-голямо удоволствие ще участвам на Световното първенство, но тъй като не е основна дисциплина затова не залагам прекалено много. В момента програмата за зимния сезон се оформя и по-скоро стартовете на турнирите, знаете че няма много турнири, така че най-вероятно ще стартирам в турнирите от серията на IAAF, които започват ако не се лъжа с Дюселдорф на 3 или 4 февруари.

- "Асикс Арена”, бившата „Фестивална”, отваря врати след края на нейния дългоочакван ремонт. Ще те видим ли на старт в обновената зала?
- Наистина бих се радвала и ако застана на старт отново в тази зала. За мен ще бъде огромно щастие, защото това е мястото, където за първи път видях състезание по лека атлетика.

- Европейският шампионат в Берлин е основният атлетически форум през лятото догодина. За какво мечтаеш в германската столица?
- Мечтая да стигна до там здрава. Мотивирана, изпълнена с все такива големи надежди и щастлива, защото и това е важно. Не може всичко да се случва всеки път на всяка цена и с цената на много сълзи и страдания, трябва всеки път човек да намира мотивация и щастие в това, което прави. Аз смятам, че съм намерила правилния път и затова продължавам да бъде на пистата.

- Наскоро в "Инстаграм" публикува една вдъхновяваща снимка. Снимка, която демонстрира силата на любовта. Тя ли е именно най-силната ти мотивация?
- Това е човекът, който е с мен 24 часа на ден, и ако не намирам в него мотивация - няма как да продължа и моето ежедневие ще бъде много по-тежко от това, което е заради спорта. Затова разбира се, че в семейството си и в любовта, аз намирам огромна мотивация. 

- Достатъчна сила ли e тази мотивация, за да бъде завършен успешно пети пореден олимпийски цикъл?
- Надявам се да! Но аз обичам да казвам, че за да има мотивация, да има любов трябва да има един обект, една причина за това нещо. В момента, в който аз не я намирам на пистата, смятам че ще е моят момент да я прехвърля към нещо друго. Това може да бъде деца, кариера и всичко останало, за което рано или късно в живота на всеки спортист идва време, затова тази година за мен е поредната, от която аз черпя любов и мотивация от пистата затова, засега да. Нека видим!

- Значи Токио е в твоя кръгозор?
- Токио? Ами тази сутрин си говорих с един близък човек и си казах, може би скоро ще се откажа и той каза "да, да... ти това нещо го казваш от 5 години". Затова не казвам не, защо не! Разбира се, толкова е близо, че всичко може да се случи.

- И все пак ако сложим на везната, кое е по-близо. Това да участваш на Олимпийските игри или да преосмислиш едно такова нещо след края на предстоящия сезон? Как смяташ?
- Аз съм го преосмислила и съм го премерила вече, за да продължа напред. Ако не бях сигурна, че искам да направя минимум още един сезон нямаше изобщо да започвам подготовка, защото тази подготовка не е за удоволствие, тя е много тежка и иска страшно много средства. Много време и много енергия, затова моментът с везните вече е минал и съм продължила напред. Просто казвам, че не съм сложила сега своя край и своя стоп.

- Благотворителните каузи са част от твоите съпътстващи дейности. Какво искаш да покажеш на масовата публика, към която са насочени тези твои участия в инициативи?
- Това, към което искам да насоча повече внимание е активният начин на живот. Здравословното хранене и едни много основни неща, които аз разбрах покрай своята кариера и като спортист разбрах, че имат огромно значение. Не само да се чувстваш добре и да изглеждаш добре, но и да бъдеш здрав. Трябва да обърнем повече внимание, особено при подрастващите, при младите. Трябва да обърнем много внимание на тяхното здраве, на техния начин на хранене. На техния режим и затова смятам, че повече спортисти трябва да обръщаме внимание и да помагаме на такива каузи и да говорим за тези неща.

- Преди време беше споделила, че можем да очакваме да те видим в ново амплоа около българския спорт. Вече ясно ли е в каква конкретна ниша искаш да продължиш работа, било то след края на спортната кариера или успоредно с нея? Свързано ли е с роля в управлението на спорта или в частност на леката атлетика?
- Много се надявам наистина да бъде всичко това, което казваш в едно. В момента - да, паралелно започват да се движат неща, но още не мога да говоря за тях, тъй като са в процес на зародиш. Много се надявам вече, когато и аз имам сигурността, че мога да обявя и го обявя официално, наистина да е нещо много красиво, но занимавам се няколко проекта в момента, които наистина са много хубави и със сигурност за доброто на българския спорт.

- Кога можем да очакваме да разкриеш нещо от тях. Има ли някакви срокове?
- Надявам се още следващата година. Още в началото на следващата година.