Част от разследването срещу бившия президент на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) Ламин Диак е за получен подкуп от Руската федерация по лека атлетика, обявиха световните новинарски агенции.

Според информациите Диак е получил поне 200 000 евро, за да прикрие положителни допинг проби на руски атлети. Както е известно, по-рано днес 82-годишният сенегалец беше арестуван в Париж по обвинение в корупция. От IAAF обявиха, че ще съдействат напълно на разследването.

„Международната асоциация на атлетическите федерации потвърждава, че на базата на разследване не независимата комисия на WADA (Световната антидопинтова агенция) и на комисията по етика на IAAF е започнало следствие от френските власти. Ние оказваме пълно съдействие. Във връзка с разследването вчера полицията посети нашата централа, получи пълен достъп до документите и наши служители дадоха показания“, заявиха от IAAF.

Ламин Диак беше начело на световната лека атлетика в периода 1999 – 2015 г. На изборите през август в Пекин сенегалецът беше наследен от британската атлетическа легенда Себастиан Коу, който спечели вота срещу Сергей Бубка.