Световният рекордьор в овчарския скок Рено Лавиени се нуждаеше само от един опит, за да спечели надпреварата в дисциплината на турнира от Диамантената лига в Париж.
 
27-годишният французин, който няма загубено състезание в зала и на открито в 15-те си изяви от началото на годината, отложи включването си в надпреварата до момента, в който летвата беше вдигната на 5,70 метра.
 
Конкурентите му вече преодоляваха различни височини, докато Лавиени се возеше по пистата в открита кола и беше придружават от бразилски барабанисти и танцьорки на самба.
 
Той с лекота преодоля 5,70 от първия си опит, но след това се провали при трите си възможности да прескочи 5,83 см. Втори остана бразилецът Аугусто Дурта, а трето място зае французинът Кевин Меналдо.
 
Бенжамен Кампаоре зарадва феновете, след като победи олимпийския шампион Кристиан Тейлър в надпреварата на троен скок със 17,12 метра.
 
Двукратният световен шампион на 1500 метра и олимпийски първенец от 2008 г. Асбел Кипроп от Кения направи най-доброто бягане за годината на 800 метра – 1:43,34 секунди. Той даде заявка, че на 18 юли в Монако ще опита да подобри световния рекорд на Хишал ел Геруш на 1500 метра.
 
Олимпийският бронзов медалист Хенсли Парчмент направи най-добрия резултат за сезона на 110 метра с препятствия. Той премина дистанцията за 12,94 секунди, което е национален рекорд на Ямайка в дисциплината. Втори остана французинът Паскал Мартино-Лагард.
 
Носителката на бронзов медал от световно първенство на 200 метра Блесинг Окагбаре (Нигерия) спечели старта в дистанцията, като с време 22,32 се оказа по-бърза от олимпийската шампионка Алисън Филикс (САЩ).
 
Спринтът на 100 метра при мъжете беше спечелен от американеца Майк Роджърс – 10,00 секунди. Той завърши пред Ричард Томпсън (Тринидад и Тобаго) и Ким Колинс (Сейнт Китс и Невис). Надпреварата в дисциплината се забави, след като Никел Ашмийд от Ямайка влезе в пререкания със съдиите заради дисквалификацията си за фаулстарт.