Настоящата звезда на световния овчарски скок Рено Лавиени направи неуспешен опит да подобри собствения световен рекорд в дисциплината по време на състезанието в Невер.
 
Французинът скочи 6,01 метра при трети си опит, след като пропусна височините 5,70 и 5,87. След това Лавиени направи три неуспешни скока на 6,17 метра. Постижението му в състезанието е най-добър резултат за сезона в дисциплината.
 
„Това беше една успешна вечер. Не успях в опита за световен рекорд, но направих хубави опити. Чувствам, че мога да преодолея тази височина. Когато поставих световния рекорд, използвах същия прът. Това е добра поличба“, призна Лавиени.
 
Скокът от 6,01 метра беше най-доброто представяне на Рено Лавиени, след като през миналия февруари постави световен рекорд от 6,16 метра на състезание в Донецк. В Невер той скочи за девети път в кариерата си 6,00 и повече метра.
 
Братът на Лавиени – Валентен, направи личен рекорд, преодолявайки 5,80 за второто място в състезанието. Бразилката Фабиана Мурер, световна шампионка за 2011 г., триумфира в състезанието при жените с 4,83 метра. Втора остана французойката Марио Фиак с 4,50.