Двукратният олимпийски шампион на 400 метра с препятствия и бивш световен рекордьор Едуин Моузес защити британските спортисти, давали положителни проби за допинг. В Англия темата се дискутира широко в последните седмици. Както е известно, надеждата на страната за финал на 100 метра Дуейн Чембърс и колоездачът Дейвид Милър нямат право да се състезават на Игрите, защото са хващани с допинг.

Две години след изтърпяване на наказание спортистите имат право да участват на Олимпийски игри. Великобритания е единствената страна, която не се съобразява с това правило. В момента се водят дела по казуса.

“Пияните шофьори получават обратно шофьорските си книжки, а това е много по-сериозно престъпление от употребата на допинг. Защо тогава се наказват толкова тежко спортистите, които вече са изтърпени санкциите си? При нас в САЩ Лашон Мерит даде положителна проба, но олимпийският комитет го защити и се бори за участието му в Лондон. Това е правилното решение. В Лондон ще има много спортисти, които са хващани допинг, не е правилно зрителите да бъдат лишени от любимците им Чембърс и Милър”, заяви Моузес, който в последните години е лице на различни кампании за чист спорт.

Роденият на 31 август 1955 година американец има 122 поредни финала, от които печели 107. Той чупи 4 пъти световния рекорд на 400 метра с препятствия и има две световни титли.