Легендарният рекорд на Сергей Бубка от 6 метра и 15 сантиметра в овчарския скок беше подобрен от Рено Лавиени. Французинът счупи постижението на именития украинец с 1 сантиметър на състезание в Донецк. Любопитното е, че именно в този украински град на 21 февруари 1993 г. Бубка постави последния си рекорд.

27-годишният атлет на 25 януари подобри националното постижение на Франция с 6,04 в Руен, а няколко дни по-късно скочи 6,08 в полския град Бидгошч. В Донецк той преодоля 5,91, а след това 6,01, макар и от трети опит, печелейки победата. След това Рено поиска директно 6,16 и успя да премине над летвата, за да влезе в историята. След това се опита да преодолее и 6,21, но това вече бе твърде много.

Постижението на Лавиени се нарежда до най-великите в историята на дисциплината. Французинът е олимпийски шампион от Лондон през 2012 г., а от световни първенства има две бронзови отличия и сребро, което взе миналата година в Москва.

"Това е страхотен ден. Много се радвам за Рено. Гордея се, че той подобри рекорда ми, тъй като е великолепен атлет и пример за подражание" коментира самият Бубка. Той е вицепрезидент на Световната федерация по лека атлетика (ИААФ).