Спортен клуб Левски уважи кръглите годишнини на трима велики атлети. „Сините” организираха церемония в Музея на спорта, за да почетат Стоян Славков, Диана Йоргова и Светла Златева. Само сребърната олимпийска медалистка в скока на дължина от Мюнхен 1972 Диана Йоргова не присъства на церемонията. Тя навърши 70 години преди няколко дни.

Светла Златева стана на 60. Тя е многократен рекордьор, олимпийски рекорд в серия (1:58.93); световен рекорд на 800 (1:57.48 от 1973 г.); световни рекорди в зала 2:03.2 и 2:02.9 от 1973 г.; световни рекорди с щафетата 3х800 и 4х800 м от 1973 г. и отново с щафетата 4х800 м (1975 г.).и четвърта на Олимпийските игри в Мюнхен’72.

„Накарахте ме да се чувствам отново значима. Чувствам се щастлива и значима и когато се върна назад в годините. Моя мечта е да видя отново 5-6 българи в Топ 10 на света, както бяхме ние. Ние се „пребивахме” между нас, за да стигнем до националния отбор. Трябва сърце. Без сърце не става нищо”, коментира Златева.

22-кратният шампион на България Стоян Славков навърши 80 години. Атлетът е балкански шампион и рекордьор в скока на дължина, а като треньор е работил с олимпийските медалисти Диана Йоргова, Йорданка Благоева и Гинка Загорчева.

„Благодаря, че ме почетохте и не сте ме забравили. Бяха тежки години. Тези успехи, които ги направихме в залите на „Раковски”, се дължат на треньорите. Треньорите са факторът лека атлетика да съществува. С треньорите на „Раковски” събирахме стотинки, за да обядваме. При тези тежки условия, но с колектива, който имахме, направихме тези успехи”, заяви ветеранът.

На церемонията в Музея на спорта присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, председателят на БОК Стефка Костадинова, президентът на БФЛА Добромир Карамаринов, председателят на СК Левски Стоян Хранов, председателят на атлетическия клуб към “Левски” Йордан Цанков и много приятели на леката атлетика. Плакети за юбилярите имаше от БОК, МФВС, БФЛА, Столична Община, МВР и др./БЛИЦ