Всеки участник във второто издание на Маратон Стара Загора ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанциите 42 км, 21 км и 10.5 км ще бъдат отличени и с медал за спомен от събитието. Миналата година състезанието беше валиден за официално Световно първенство на глухите, сега организаторите също са амбицирани да запазят класата на състезанието чрез осигуряване присъствието на елитни атлети. Предвидени са парични премии и за ветераните, ще се раздадат много предметни награди и призове. 

Цяла плеяда елитни атлети пристигат у нас, за да участват в Маратон Стара Загора. Второто издание на проявата е в неделя - 2 април 2017-а, годината, през която градът е обявен за Европейски град на спорта. Стартът е точно в 10:00 часа на площада пред Общината. 

„Маратонът в неделя ще бъде първото голямо международно състезание от поредицата активности от инициативата „Стара Загора - Европейска град на спорта 2017 г. Искаме проявата отново да се превърне в един празник за града и за спорта, приканвам хората да дойдат на площада и заедно да се възползваме от още една възможност за по-активен и здравословен начин на живот“, заяви Красимира Чахова, заместник-кмет на града, участвала в състезанието миналото лято и с голяма заслуга за спечелването тази година на титлата „Европейски град на спорта“. 

Организатори са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, Спортен клуб лека атлетика Берое, Спортен клуб Ракета и БФЛА.

Много масово и класно се очертава състезанието на полумаратон. Освен, че ще е валидно за Националния шампионат, в него ще стартират няколко чуждестранни бегачи с впечатляващи резултати. Кенийската армада се води от Мозес Комон с 1.03:22 ч. от Пардубице м.г., до него ще бягат Едуин Мели (29:00 мин. на 10 км от Познан) и Найбел Самюел Киплино. Мароко е представено от Бенамдан Рашид с лично постижение 1.07:21 ч. от Равена. Сред чуждестранните атлети са още Тамаш Наги (Унг), Марко Ранкович (Сър) и двамата македонци Дарко Ивановски и Мудзади Мислимоски. 

При жените изпъква визитката на Хелен Кимутай от Кения с личен резултат 1.13:14 ч. от Падерборн и титла от маратона в Братислава преди 4 години с 2.35:35 ч. Другата кенийка е Тереза Квамбока, а Етиопия е представена от Тарикуа Фиеше Абера с 1.17:19 ч. от 2013 г. До африканките ще бягат добре познатата Оливера Йевтич – шеста на Олимпиадата в Атина 2004 г. и трета на Нюйоркския маратон 2002, сръбкинята идва с личен рекорд в маратона 2.25:23 ч. от Ротердам. 

Мароко, Кения и Етиопия по всяка вероятност ще доминират и в класическия маратон на 42.195 км. Вайклиф Бивот (Кен) е с 2.14:17 ч. от Загреб, неговият сънародник Хенри Кембой идва с 1.03:34 ч. на полумаратон от Краков. С амбиции за лавровия венец в Стара Загора ще бъдат още 29-годишния етиопец Бирхану Астаф и 36-годишния мароканец Абделхади Таяр.

При дамите с най-добър личен рекорд е представителката на Етиопия Белайнеш Югезу (2.31:26 ч. от състезание във Франция). Югезу е шампионка от Маратон София миналата есен, когато спечели с 2.39:38 ч. Другата етиопка е Дидие Дарбе Алему. До тях на старт ще застанат кенийките Рут Матебо (2.37:34 ч. от Хонконг2014) и Гладис Бивот(2.38:12 ч. от Загреб2016), а класната компания се допълва от италианката Ивана Лозя с персонален рекорд 2.34:41 ч. от Торино2013. 

Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. От площада маршрутът води на изток покрай емблематичните за града липови дървета и по изпълнените с цветя и зеленина улици. 

ПРИПОМНЯМЕ ШАМПИОНИТЕ НА I МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2016: 
мъже: Лахсен Мокраджи (Мароко) 2.26:03 ч.
жени: Николина Сустич (Хърватия) 2.54:53 ч.

Подробности за Маратон Стара Загора ще намерите на: http://marathonstarazagora.com  
както и във Facebook на https://www.facebook.com/Marathon-Stara-Zagora-2017 

------------------

„Бягането като начин на живот“ отново обединява три големи маратона в България

За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития във веригата от маратонски бягания в България. През 2017-а много по-активно в кампанията се включва Българския олимпийски комитет, наред с него, организатори на предстоящите прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БФЛА и Асоциация спорт в свободното време, както и местни спортни клубове.

През миналия сезон в дебютното издание на веригата участваха елитни атлети от Кения, Хърватска, Япония, Италия, Португалия, Белгия, Бразилия, Малта, Украйна, Испания, Чехия, Полша, Казахстан, Германия, Сърбия, Румъния, Македония, Молдова, Мароко, Швеция… Организаторите имат намерение да запазят и надградят нивото, това личи  и от осигуреното участие на класни маратонци от водещите в тази дисциплина държави още в първия старт от веригата тази неделя в Стара Загора.

И тази година в основата на веригата са трите маратонски бягания със следните дати: 

2 април в Стара Загора 
7 май във Варна 
15 октомври в София

За всички маратони записванията вече са отворени чрез онлайн заявки. Сроковете и начини за регистрация, както и условията за участие ще намерите в сайта на съответния маратон. И в трите интернет страници има специални линкове, които дават възможност за записване на доброволци.

Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени със специален медал за участие като спомен от събитието.