Световната антидопингова агенция (WADA) ще увеличи с десет пъти позволеното количество марихуана в организма на спортистите.

Това реши Изпълнителният комитет на организацията по време на заседание в Монреал, на което бяха обсъждани промените в спортния правилник за предстоящото му обновяване през 2015 г.

С новата мярка допустимото ниво на марихуана в кръвта на атлетите ще бъде повишено от 15 нанограма на милилитър до 150 нг/мл, което на практика ще легализира употребата на лекия наркотик.

Според експерти при това положение дори и да "употребят" ден преди старта, състезателите ще могат спокойно да се пуснат и в най-сериозните турнири без да се притесняват, че ще бъдат уличени в използване на допинг.

Марихуаната, която спада към групата на канабиноидите, е приета като "наркотик за развлечение" и не води до повишаване на способностите на спортистите.

Тя все пак остава в списъка със забравени за приемане субстанции по време на състезание, където бе вписана през 2003 г., въпреки че употребата й никога не е била забранявана в извънсъстезателни условия. Нейните нива в кръвта може да бъдат измерени по всяко време.

"Искаме да се съсредоточим над атлетите, които използват субстанцията по време на състезание. С тази промяна ще изключим случаите с употреба на марихуана в извън състезателни условия", обясни директорът по комуникациите на WADA Жули Масе.