Лашон Мерит и Бриана Ролинс са носители на приза Атлет и Атлетка на годината на САЩ. Наградите носят имената на четирикратния олимпийски шампион от Олимпийските игри през 1936 г. - Джеси Оуенс, и трикратната олимпийска и четирикратна световна шампионка Джеки Джойнър-Кърси.

Мерит стана световен шампион на 400 м в Москва през август, а с квартета на САЩ завоюва златото на 4х400 м и така спечели шестата си титла на планетата.

„Това беше голяма година за мен и вложих много в нея, коментира Мерит. – Научих много за тялото си как наистина работи това 400 м. 2013-а започнах внимателно заради травмата от миналата година, но знаех, че трябва да се боря и да продължа напред.”

Ролинс пък изуми света като се нареди на трето място във вечната ранглиста на 100 м с пр. с 12.26 сек, с които спечели титлата на САЩ. Със самочувствието на това постижение тя стана и шампионка на света в Москва в дисциплината си.

Наградата „Джеси Оуенс” се връчва от 1981 г. и е най-престижният приз за американските атлети. От тази година пък наградата за Най-добра Атлетка носи името на Джеки Джойнър-Кърси.