30 часа, изпълнени с перипетии, митнически разследвания и часове във въздуха. Така Митко Ценов пътува от Кения до Шотландия. Българинът ще стартира за тима на Европа на престижния крос Bupa Great Edinburgh Xcountry. Състезанието е в събота в Единбург, където Ценов пристигна днес по обяд. Това нямаше да бъде нещо невероятно, ако бегачът не беше срещнал проблеми с няколко гранични власти по света, беше третиран като престъпник, беше „на косъм” да го оставят в Кения и да загуби шанса да бяга с елита в кроса.

Вчера сутринта Митко тръгнал от Кериджо, Кения, където е на лагер, за летището в Найроби. 55 минути преди полета си за Абу Даби Ценов бил на терминала, където му казали, че е закъснял и регистрацията за пътуването е приключила.

„15 минути се молих като гаврошче и накрая ме пуснаха. Но на гейта за влизане в самолета пак ме спряха и започнаха проверки – "от къде си, за къде, къде живееш сега в Кения, защо си тук". 25 минути разпит. Накрая ме пуснаха, но в Абу Даби ме чакаха, явно съм им дали сигнал за мен от Найроби. Искаха доказателство за състезанието в Единбург. Свързах се с Българска федерация по лека атлетика, откъдето доказаха, че има такова състезание”, разказа пред BGathletic.com европейският вицешампион за младежи в кроса.

С арабския свят приключили и проблемите за Ценов. Останали само часовете във въздуха. От Абу Даби той се качи на самолет за Лондон, където кацна тази сутрин. Полетът Лондон – Единбург вече е в миналото и Ценов може да се отдаде на подготовка за състезанието утре.