Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко заяви, че положителните проби за мелдониум на лекоатлети от страната няма да повлияят на битката за участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Агенция ТАСС обяви, че има трима руски атлети, хванати с мелдониум, но президентът на Руската атлетическа федерация Дмитрий Шляхтин призна, че всъщност случаите са четири.

Както е известно, руската атлетика беше извадена от членовете на IAAF заради разкрития за система за употреба на допинг, а на състезателите от страната беше забранено участие в международни надпревари, включително на олимпийските игри в Рио де Жанейро (5-21 август).

„Системата за мониторинг на атлетите работи и дава резултати. Всеки, който се готви за Олимпиадата, е наблюдаван. Тези случаи с употреба на мелдониум са странични и няма да повлияят на битката ни за връщането на нашите атлети сред участниците в Рио де Жанейро“, заяви Мутко.

„Имаме информация за четири случая. Днес ще се занимаваме с този проблем“, призна Шляхтин пред агенция „Интерфакс“.

Шефът на руската атлетика не разкри имената на хванатите с мелдониум атлети, въпреки че според информациите една от тях е европейската вицешампионка в зала за 2013 г. Надежда Котлярова.