Третото издание на ултрамаратона "Персенк Ултра" ще се проведе на 21 и 22 август. Това е планинско състезание с висока степен на трудност, с голяма денивелация (5387 метра), разнообразни метеорологични условия (поне една нощ и ден) и голямо разстояние (132 км), което изисква от участниците издръжливост и отлична физическа и психическа подготовка, правилна екипировка и силна воля на духа, отчитат организаторите на надпреварата.

Стартът на третото издание на състезанието ще бъде даден на 21 срещу 22 август 2015 година в 00:00 часа в центъра на Асеновград. Всеки един от участниците ще има на разположение 36 часа, за да завърши трудното, но красиво трасе.

Тази година, заедно с най-добрите български планински бегачи, в двата ултрамаратона ще се включат състезатели от Великобритания, Финландия, Япония, Италия, Израел, Кипър, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Полша. Общият брой на участниците ще бъде над 200.

Благодарение на доброволци, по трасето ще има 9 подкрепителни пункта, разположени на приблизително равни интервали. На тях участниците ще могат да хапнат и да попълнят запасите си от вода, така че да не се налага да мисли за нищо друго освен придвижването си по трасето, отчитат още организаторите.

Любопитно е, че вече утвърденото трасе, е сертифицирано с 4 точки на трудност от International TrailRunning Association. Маршрутът е специално подбран, така че да минава покрай местности, свързани с историята на България, като Асеновата крепост, стария римски път, както и автентични български села, запазили непокътнат българският бит и култура. Трасето не пропуска и скалното образование Чудните мостове и не на последно място - величествения връх Персенк.

Състезанието "Персенк Ултра" е сертифицирано и е част от календара на Международната асоциация по планинско бягане, като всеки завършил участник в двата ултрамаратона получава квалификационни точки за други международни бягания.