Mаратон Пловдив oтново посреща стотици атлети от цял свят. Повече от 750 участници от 24 държави, между които Аржентина, Кения, Мароко, Япония, Белгия, Хърватия, Македония, Холандия, Русия, Сърбия, Испания, Турция и САЩ са сред записалите се за второто му издание. Голямото събитие под тепетата е тази неделя, 30 април. 

"Маратон Пловдив 2017 ще бъде още по-голям и вълнуващ. Ако сте пропуснали да се регистрирате, но искате да участвате, очакваме ви на 29 април от 9:00 до 19:00 часа в началото на главната, на площада пред сградата на Пощата. Изненадите от нас, бягането от вас. Очакваме ви!", сподели Милена Ален от Сдружение "Маратон Пловдив". 

Дамата също често се включва в състезания, дори и в тежки планински надпревари, като винаги изпъква с усмивка, въпреки умората.

"В неделя от 8:00 до 13:30 часа по улиците на Пловдив повече от 700 атлети ще бягат, едни по-бързо, други по-бавно, но всички специално са дошли, за да бъдат част от Маратон Пловдив. Това означава, че улиците, по които ще преминат маратонците ще бъдат забранени за движение и охранявани от стотици доброволци и екипи на МВР. Това е стандартът за провеждане на тези събития по света, кои са те, можете да видите тук: http://www.marathonplovdiv.com/…/%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0…/3/3/
Аз и моите колеги работим по подготовката на това уникално събитие повече от година и вярвам, че всеки един жител, гост или дори близък до бягането ще подкрепи нас и състезателите ни, като уважи създадената организация за движение и аплодира преминаващите покрай него бегачи", добави Милена Ален.

Трасето - 42 195 метра, e много разнообразно и разгърнато в рамките на целия град. Тази година обаче има няколко изменения - калдъръмените улички на Стария Пловдив са поставени още в началото на маршрута, за да са свежи силите на състезателите, рано ще бъде преминат и ключовият бул. „Цар Борис Трети Обединител“, за да няма неудобства за водачите.  

Маратон Пловдив ще затвори поетапно почти всички възлови булеварди в града в неделя. Стартът ще бъде в 8:00 часа на площад „Централен”, ще продължи през подножието Стария град, „Цар Борис III Обединител”, „6 септември” оттам към "Лаута", "Асеновградско шосе", Панаира, Гребната база и финалът е на площад „Съединение”. Цялото трасе е 42,195 км. Очаква се да бъде подобрен досегашният рекорд от 2 часа и 28 минути.

Маршрутът преминава и през подлез - кръстовището на „Цариградско шосе“ с бул. „Освобождение“. 

Общият награден фонд е 15 000 лева. По 3000 лева очакват победителите в женския и мъжкия маратон, за второ място са предвидени 2000 лева, за трето – 1000 лева. За полумаратона наградният фонд съответно е 800, 500 и 300 лева.

Трасето, през което ще преминават участниците, е сертифицирано от Международната лекоатлетическа организация, което означава, че всички резултати са валидни за класиране в световни маратони.
ПЛАМЕН СЛАВОВ

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРЕДИ СТАРТА НА МАРАТОН ПЛОВДИВ 2017

Всеки финиширал в неделя ще бъде награден със страхотен медал: