Най-възрастният маратонец в света Фауджа Сингх, британец от индийски произход, сложи край на спортната си кариера. Вчера той проведе 10-километрово бягане в рамките на хонконгския маратон и преодоля трасето за 1 час и 32,28 минути. Любопитното е, че на 1 април 2013 г. Сингх, който е известен като “Ураган в тюрбан”, ще навърши 102 години.
 
“Много съм щастлив. По време на бягането се чувствах прекрасно, но след финала усетих умора”, заяви Сингх, след състезанието в Хонконг.
 
Той се запалва по маратона на 89-годишна възраст, след като съпругата му и синът му умират. Сингх е участвал в 9 световни маратонски бягания, сред които тези в Лондон, Ню Йорк и Торонто. През 2003 г. в Канада бегачът поставя световен рекорд в своята възрастова група, като преодолява маратонската дистанция (42 км и 195 метра) за 5 часа и 40 минути.
 
През 2011 г. Фауджа Сингх влезе в рекордите на Гинес като най-възрастният жив маратонец. Той пробягва цялата дистанция за 8 часа и 25,17 секунди. По-късно стана ясно, че рекордът не е регистриран, тъй като британецът с индийски произход не е представил свидетелство за раждане – това е единственият документ, който се признава за потвърждаване на възрастта.
 
На Сингх не е помогнал и представения паспорт на Великобритания и официално писмо от индийското правителство, което потвърждава, че по онова време не е бил воден отчет на новородените.
 
Фауджа Сингх е участвал в щафетите на олимпийския огън за Атина 2004 и Лондон 2012. Той има договор с “Адидас”, като реномираният производител на спортна екипировка прави специални маратонки за бягане, които носят името на най-възрастният маратонец.