През изминалия уикенд 23-24 април за първи път Твърдица беше домакин на Национално състезание по спортно ориентиране за Купа „Твърдица“ - проява, която е част от годишния календар на Българската федерация по спортно ориентиране. Събитието се проведе под патронажа на Кмета на града Атанас Атанасов с подкрепата на Община Твърдица и е в унисон с общинската политика за осигуряване на оптимални условия за развитие на спорта в града, подкрепа и насърчаване на активния и природосъобразен начин на живот.

Спортната надпревара премина при хубаво време и отлична организация, осигурена от ски клуб „Чумерна“ с председател Славчо Иванов. Интерес към състезанието и желание за участие заявиха над 150 участници от 15 клуба в страната на възраст от 10 до 70 години. За начинаещите ориентировачи бе осигурен предварително „отворен“ маршрут, както и за най-малките 10-годишни състезатели бе маркирано специално трасе. Стартът на средна дистанция се проведе в района на Запалня, в близост до известната Потънала църква и язовир Жребчево.

На следващия ден състезателите показаха умения за ориентиране в условията на градска среда при спринтова дистанция. В резултат на оспорваната надпревара клуб „Сърнена гора“ Стара Загора спечели първо място в отборното класиране, „Сини камъни“ Сливен зае второто място, а на трета позиция се нареди „ Узана“ Габрово. Домакинът – ски клуб „Чумерна“ подели с „Бачо Киро“ Дряново четвъртото място и спечели три приза – златен медал за Маргарита Светиева при Ж12, сребърен медал за Борис Светиев при М12 и бронзов медал за Митко Денчев при „open”.

Награждаването се извърши пред многобройна публика на обновения градски стадион, като наградния фонд бе изцяло осигурен от Община Твърдица. Състезанието се превърна в незабравим празник на спортното ориентиране, както за участниците, така и за въодушевената публика. Намеренията на Община Твърдица и ски клуб „Чумерна“ са събитието да се превърне в ежегодна спортна проява, като идеята е да се увеличат привържениците на спортното ориентиране от всички възрасти.

Организаторът на състезанието за купа „Твърдица“ - ски клуб „Чумерна“ изказва благодарност на общинското ръководство за финансовата подкрепа на състезанието, на доброволците, с помощта на които бе реализирано спортното събитие, както и на всички спонсори, осигурили минерална вода и десерти за всеки участник.

"Вярваме, че с общи усилия всеки допринася за развитието и популяризирането на този интелигентен спорт в града", коментираха от клуба-домакин.