Илке Вилудя може да стане първият човек със златен медал от Олимпиада и Параолимпиада. Шампионката в мятането на диск от Игрите в Атланта през 1996 година се бори за място в немския тим за Параигрите, след като преди година част от десния й крак беше ампутиран заради бактериална инфекция.

Родената на 28 март 1969 година лекоатлетка тренира тласкане на гюле, защото при хората с увреждания като нейното няма състезания за диск. Преди месец тя направи първото си състезание и постигна 6.20 метра, с които спечели третото място на турнир в ОАЕ.

“За мен беше важно да видя как ще протече състезанието. Всичко е много различно. Не искам да правя прогнози за бъдещите си резултати, но се надявам да попадна в отбора за Параолимпиадата, където да се боря за златото”, заяви Илке.

В момента тя тренира по пет дни в седмицата и работи като реаниматор в болницата в Хале. Неин треньор е Герхард Буетхер, който веднъж я изведе до олимпийския връх.

“След 20 години заедно се познаваме отлично. Той вече е пенсионер и се радвам, че отново ме взе под крилото си”, добави Вилудя.

Най-силният й резултат в диска е 74.56 метра - номер 3 във вечната ранглиста на дисциплината. Между 1989 и 1991 година германката записва 41 поредни успеха в състезания, преди да бъде победена от българката Цветанка Христова на Световното първенство в Токио (Япония).

До момента няма състезател или състезателка с титли от Олимпиада и Параолимпиада. Унгарецът Пал Зеркерес има бронз във фехтовката от Игрите в Сеул през 1988 година, но след катастрофа остава парализиран от кръста надолу и печели три златни и три бронзови медали във фехтовката от Параолимпийски игри.