Олимпийската шампионка в скока на височина от Игрите в Пекин 2008 Тиа Хелебаут (Белгия) обяви, че прекратява състезателната си кариера. "Проблемът не идва от тялото, както се казва, а от главата", коментира 35-годишната Хелебаут. Белгийката се представи разочароващо на завършилото в неделя Европейско първенство по лека атлетика в зала, където остана на последното осмо място във финала, като това също е натежало за взетото решение.

"Комбинацията да практикуваш професионален спорт и да бъдеш майка започна да изисква все повече усилия. Не искам да продължавам да се състезавам само заради самото участие", каза още Хелебаут.

Бившата седмобойка се отказа за първи път от спорта в края на 2008 година малко след спечеления златен олимпийски медал, тъй като забременя.

През февруари 2010 година, инспирирана от успешното завръщане на корта след майчинство на белгийската тенисистка Ким Клайстерс, Хелебаут също обяви, че подновява активната си състезателна дейност.

През август същата година обаче тя пак се отказа, тъй като забременя отново с второто си дете. Хелебаут се завърна за трети път в спорта в средата на 2011 година с основната цел да защити титлата си на Олимпиадата в Лондон, но в последствие завърши на пето място.