Украинецът Юри Билонох е поредният атлет, който попада в капана на правилото да се изследват втори път допинг пробите от преди десетилетие.

Украинецът ще върне златния си олимпийски медал, който спечели в тласкането на гюле в Атина 2004.

Неговата проба от Игрите, тогава дала отрицателен резултат, е преразгледана отново и е открито наличие на забраненото вещество оксандролон.

Украинската федерация по лека атлетика е дала наказание със задна дата и неговите постижения между 18 август 2004 г. и 17 август 2006 г. са анулирани. Така бившият атлет, прекратил спортната си кариера след шестото си място на Игрите в Пекин 2008, губи класирането си от световното първенство в Хелзинки 2005 – четвърто място, и от еврошампионата в Гьотеборг 2006 – шеста позиция.

От Украинската федерация потвърдиха още две положителни проби на свои атлети – световната вицешампионка на 800 м в зала от 2008 г. Татяна Петлик и Анжелика Шевченко, представяла Украйна на Олимпийските игри в Лондон. И двете получават двегодишно лишаване от състезателни права, след като са доказани проблеми в биологичните им паспорти. Наказанието на украинките ще изтече на 17 февруари 2015 г.