Олимпийският огън започна своя път към Лондон, след като беше запален в Древна Олимпия, Гърция. На традиционна церемония, организирана от Гръцкия олимпийски комитет, огънят бе запален в Храма на Хера. Огънят пламна чрез специално параболично огледало, което “улови“ слънчевите лъчи, за да бъде създаден пламъкът. Актриса, облечена като жрица, запали факлата. Огънят ще пътува из Гърция около седмица преди да пристигне в Корнуал в петък (18 май). След това олимпийският огън ще продължи 70-дневното си пътуване и ще бъде носен от 8 хиляди души. Пътят ще завърши със запалване на олимпийския жертвеник на стадиона в Лондон. С церемонията днес се дава старт на щафета, чиято кулминация е внасянето му на откриването на летните олимпийски игри на 27 юли.

“Огънят, който днес палим от лъчите на слънцето, е символ на традиции и ценности, които лежат в основата на нашето движение", заяви президентът на МОК Жак Рох. Той благодари на представителите на страната домакин и в частност на кмета на Древна Олимпия Ефтимиос Кодзас, президента на гръцкия Олимпийски комитет Спирос Капралос и председателя на комитета по предаване на олимпийския огън Спирос Заниас за поддържането на древната традиция.

Първият факлоносец ще е гръцкият световен шампион по плуване Спирос Яниотис. Огънят ще направи обиколка от 1800 мили в Гърция и ще бъде носен от 490 факлоносци. Игрите в Лондон започват на 27 юли и ще продължат до 12 август./БЛИЦ

4_1.jpg

5.jpg