Олимпийският шампион Гил Робъртс беше оправдан за положителна допинг проба, след като комисията при уникалното му оправдание за попадането на забранените вещества в организма му.

28-годишният американец, златен медалист на 4х400 метра от Рио 2016, даде положителна проба за пробенецид на 24 март. Той се яви на изслушване пред Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) и заяви, че забраненият препарат е попаднал в него след целувка с приятелката му.

В седмиците преди провеждането на теста гаджето на атлета Алекс Саласар е лекувала хрема с лекарства, съдържащи пробенецид. Тя е приела медикамента малко преди взимането на пробата на Робъртс, а след това двамата са се целунали. Самият бегач призна, че не е имал представа, че допинг може да попадне в организма му чрез целувка.

Изслушването е било на 20 юни, но едва сега излизат данните от него. От документа се вижда, че напълно изненадващо ЮСАДА прие уникалното оправдание на Гил Робъртс и го обяви за невинен.

„Те се прекарвали голяма част от времето си. Целували са се често и страстно“, пише в доклада на Американската антидопингова агенция.

Че Робъртс е оневинен за употребата на допинг стана ясно в края на юни, когато той участва в бягането на 400 метра на националния шампионата на САЩ. Там той завърши на второ място след Фред Кърли с резултат 44,22 секунди и се класира за участие на световното първенство в Лондон (4-13 август).