Британският върховен съд постанови, че уличената в употреба на допинг Лилия Шобухова трябва да върне получените пари от награди, които спечели след победите си в лондонския маратон през 2010 и 2011 година.

„Съдията реши Шобухова да възстанови 377 961,62 паунда плюс разходите по делото“, обявиха организаторите на лондонския маратон.

Рускинята спечели лондонския маратон през 2010 и 2011 година, но титлите й бяха отнети, както и тази от маратона в Чикаго през 2009 година, след като през миналия август бяха открити нередности в биологичния й паспорт.

След това всички резултати на Лилия Шобухова след 2009 година бяха анулирани, а рускинята беше лишена от състезателни права за три години и два месеца.

Световната антидопингова агенция намали наказанието на атлетката на две години и седем месеца заради помощта, която Шобухова е оказала на УАДА при разследването срещу системната употреба на допинг в света.

Организаторите на лондонския маратон обявиха, че 38-годишната бегачка е получила забрана за участие в маратонските състезания в Лондон, Бостън, Берлин, Чикаго и Ню Йорк.