ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Ямайският лекоатлет Асафа Пауъл също изгърмя с допинг. Само часове, след като беше обявено, че Тайсън Гей (САЩ) е дал положителна проба за забранени субстанции и ще пропусне Световното в Москва през август, долетя вестта и за Пауъл. Информациите от Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) са, че общо петима атлети от Ямайка са с положителни проби за допинг.

30-годишният Пауъл е хванат със забранент стимулант в кръвта по време на първенството в Ямайка преди месец.

Бившият световен рекордьор на 100 метра разпространи и личното си признание.

"Потвърждавам, че проба по време на националното първенство през юни е дала нежелани реакции. Намерената субстанция е оксилофрин, която се счита за забранена за употреба в спорта", заяви Асафа Пауъл.

"Искам да бъда ясен пред семейството ми, приятели ми и всички мои фенове по целия свят, че никога не съм използвал препарати, нарушаващи правилата. Никога - сега или преди, не съм се допингирал. Моят тим вече прави разследване заедно с адекватните агенции и адвокати за това как субстанцията е попаднала в организма ми. Винаги спазвам правилата за допинг тестове и съм давал проби всеки път, когато съм бил потърсен за това. Пиша това изявление с ясното съзнание, че семейството ми, приятелите ми, и феновете ще бъдат разочаровани. Този резултат изненадва и мен. Уверен се, че това ще ме направи по-силен", добави спринтьорът.

Асафа Пауъл е роден на 23 ноември 1982 г. Той постави световен рекорд през 2007 година в бягането на 100 метра - 9,74 секунди, на турнира в Риети. Пауъл има и златен олимпийски медал от щафетата 4 по 100 метра от Пекин 2008.

Имената на петимата изгърмяли с допинг ямайски атлети за момента не се назовават, но по информация на местните медии големите звезди, като Юсейн Болт, Йохан Блейк и други, не са загазили. Слуховете са, че сред уличените в употреба на допинг е и Шерън Симпсън - олимпийска вицешампионка с щафетата 4х100 метра, както и Андри Лоу.