Остават боени дни до старта на второто издание на единствения трансграничен маратон Via Pontica. Състезанието е насрочено за 3 септември (неделя) край Шабла. Бегачите тръгват от Северния плаж на Крапец и по черни пътища край морето и красивото Дуранкулашко езеро достигат до границата с Румъния, преминават я и продължават край граничната бразда, за да достигнат Вама Веке - прочутия румънски курорт, известен и като Уудсток на северната ни съседка. Последната точка на румънска територия е селището Втори май. Оттам обратно до Крапец. 

До момента са се записали над 130 участници от България и Румъния, като регистрацията продължава до петък (25 август). Концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд е специалната изненада, на която всички присъстващи ще могат да се насладят след награждаването в неделя следобед. Още от първото си издание Via Pontica е замислен като празник на свободното движение - на свободата да се движиш със собствени сили, но и на Европа без граници. 

Дистанциите са: три маратон (42 км) - отиване до Румъния и връщане в България; полумаратон (21 км) - старт от Румъния и бягане до България; и 13 км, които са само на българска територия. Ще има и бягане за деца с дължина 2 километра. Маратонът се провежда с подкрепата на Община Шабла, както и на Гранична полиция, която оказва пълно съдействие за безпрепятственото преминаване на границата. Събитието е предназначено за любители, а записването се извършва на "Зелена стъпка".