Международният олимпийски комитет лиши Русия от сребърния олимпийски медал в лекоатлетическата щафета на 4х400 метра при жените от Лондон 2012. Решението е заради положителната допинг проба на Антонина Кривошапка.

При повторната проверка на тестовете на рускинята са открите следи на забранената субстанция туринабол (дехидрохлорметилтестостерон). Заради това нейните съотборнички Юлия Гушчина, Татяна Фирова и Наталия Антюх също трябва да върнат отличията си Олимпиадата преди пет години.

Така Гушчина от трикратна олимпийска медалистка се оказа без нито едно отличие. Тя трябваше да върне златния си медал на 4х100 метра и среброто на 4х400 метра от Пекин 2008 заради положителните проби на Юлия Чермошанская (4х100), както и на Татяна Фирова и Анастасия Капачинская (4х400).

Кривошапка, която спечели златен медал в щафетата от световното първенство в Москва през 2013 година, завърши на шесто място в бягането на 400 метра в Лондон, но и този резултат ще бъде анулиран.

МОК разкри, че турският боксьор Адем Кълъчъ (пети в категория до 75 кг в Лондон) и руската дискохвърлячка Вера Ганеева също са дали положителни проби за туринабол.