За втори път България ще бъде домакин на състезание по маратон за щафети. Надпреварата „София Екиден Маратон 2016” на класическата дистанция от 42.195 км ще се проведе на 6 септември (вторник) от 9:00 часа със старт-финал пред стадион „Васил Левски”.

Събитието е в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните надпревари в света на леката атлетика. В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция. Събитието ще се проведе под патронажа на Японския посланик в Република България.

В състезанието ще стартират най-добрите български бегачи, както и отбори съседните балкански държави Македония, Сърбия и Гърция. За участие могат да се запишат и любители на бягането, които ще имат възможност да премерят сили с част от най-силните професионални атлети на Балканите.  

Всеки отбор ще бъде съставен от шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове от 5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км =42.195км. Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.  

Организаторите са предвидили надпревари в шест категории - изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четирима мъже) и корпоративна (две жени и четирима мъже), смесена за студенти и смесена (свободен брой мъже и жени).

Състезателите ще имат номера и щафетна лента с чип, която трябва да предадат в определеното разстояние (20 м преди и след старт/финала).
Регистрацията за любители на бягането вече е отворена в официалния сайт на маратона www.sofiaekidenmarathon.com.