Истинска драма преживя кенийският лекоатлет Елиуд Кибет, който пристигна у нас за участие в маратона за Голямата награда на Каварна. Без да иска, Елиуд се забърка в комична случка с криминален привкус.
На летище София кениецът бил пресрещнат от таксиджия, който го заговорил на родния му език суахили и му предложил да го откара където пожелае. Африканецът приел. По време на пътуването обаче бакшишът установил, че Кибет няма пукната пара. Това ядосало водача и той изхвърлил слисания атлет пред Спортната палата.

В същото време мениджърът на състезателя Георги Павлов обикалял летището в търсене на изчезналия Кибет. Отчаян, Павлов се свързал с Гранична полиция, откъдето провели съвместно разследване с таксиметровата фирма "ОК супертранс". Клетият кениец бил открит в центъра на София. Силно уплашен, той размахвал диплома за класирането си на световно първенство.

Близо 200 души ще участват в маратона в Каварна, който започва днес в 10 ч. Според бившия лекоатлет и настоящ рекламен бос Красен Кралев състезанието с награден фонд 95 000 лв. е най-силното в историята на България. "Маратони у нас се правят от 30 години, но за първи път ще станем свидетели на толкова силно състезание. Кенийците ще бъдат атракцията", заяви Кралев. Той отдаде заслуженото и на организатора на проявата Цонко Цонев: "Г-н Цонев сам по себе си е институция. Ако маратонът в Каварна стане традиционен, ще продължа да участвам във финансирането му."

Сред чужденците личат имената на кениеца с финландски паспорт Франсис Кироа, споменатия Елиуд Кируи, Ярослав Мушински (Молдова), Роман Продиус (Молдова), Васил Ремсчук (Украйна), Симо Ванас (Финландия) и др./БЛИЦ