Бившият световен рекордьор на 100 метра Асафа Пауъл и сребърният медалист в дисциплината от световното първенство Тайсън Гей ще се изправят един срещу друг за първи път през тази година в състезанието от “Диамантената лига” в Гейтсхед на 10 юли.
 
Гей, който е вторият най-бърз мъж в света след световния рекордьор Юсейн Болт, промени заявката си за надпреварата от 200 на 100 метра, обявиха от ИААФ.
 
“Знам, че ми предстои сериозно състезание срещу Гей. Както винаги ще се опитам да бъда по-бърз от противниците си”, заяви ямайският спринтьор Пауъл, който държи най-доброто време на 100 метра за годината – 9,82 секунди.
 
Американецът Гей, който има проблеми в гърба, все още не е дебютирал в старт от “Диамантената лига” през тази година. Той ще се състезава с Пауъл и на състезанието в Лондон през август.
 
“Надпревара с Асафа в Лондон и Гейтсхед означава, че двамата ще бъдем принудени да бягаме по-бързо и да се доближим до мечтаните 9,50 секунди. Знам, че това е постижима цел и се опитвам да се доближа до нея”, заяви Тайсън Гей.
 
Световният рекорд в мъжкия спринт на 100 метра е 9,58 секунди и бе поставен от Юсейн Болт на световното първенство в Берлин през миналата година./БЛИЦ