Петя Дачева не успя да се класира за финала на троен скок на световното първенство по лека атлетика в зала в Доха, което стартира тази сутрин. Нашето момиче направи само един успешен опит в квалификациите от 13,65 метра в третото си излизане в сектора и с това постижение зае 12-о място в подреждането.

Този резултат обаче не й бе достатъчен да попадне сред осемте финалистки. В първите си два опита Дачева, която в сряда отпразнува своя 25-и рожден ден, направи фаулове.

Квалификационната норма беше 14,20 метра, а личният рекорд на Дачева в зала е 14,17 м от тази зима. Само четири състезателки преодоляха квалификационната норма, като с най-добър резултат за финала се класира настоящата световна шампионка Яргелис Савине (Куба), която постигна 14,59 метра.

Дачева изпусна големия си шанс да попадне сред осемте финалистки, тъй като с последен резултат от 13,89 м за финала се класира китайката Лимей Кся. Още една състезателка с постижение под 14 метра, което беше напълно по възможностите на нашата представителка, успя да намери място във финала – белгийката Светлана Болшакова, която преодоля 13,95 м./БЛИЦ