Лекоатлетът с два ампутирани крака Оскар Писториус за втори път покри норматив “А” на 400 метра за участие на Олимпиадата в Лондон. На шампионата на ЮАР в Йоханесбург той даде време 45.20 секунди в спор със състезатели без увреждания. Миналото лято той за първи път покри критерия от 45.30 секунди с лично постижение 45.07.

Резултатите на 25-годишния атлет обаче не му гарантират участие на Игрите. От Олимпийския комитет на Република Южна Африка искат нормативите да бъдат покрити три месеца преди началото на най-голямото спортно събитие. Възможно е обаче днешното постижение да бъде признато.

Самият състезател беше много радостен от бягането си. “Това е вълшебен момент. Много съм щастлив”, заяви Оскар.

Той е роден на 22 ноември 1986 година в Йоханесбург с дефект на фибула на двата крака. Едва 11-месечен краката му са ампутирани под коленете. Писториус има 4 паралимпийски титли и 1 бронзов медал и държи световните рекорди за хора в увреждания на 100 и 200 метра.

Миналото лято той за първи път участва на голямо състезание редом от атлети без увреждания. На планетарния шампионат в Деагу през август южноафриканецът бяга 45,39 секунди в сериите на 400 м и 46,19 секунди в полуфиналите, където завърши последен в своята серия. Оскар взе сребро с щафетата на 4х400 метра, макар че бяга само в сериите.