Оскар Писториус ще трябва да покрие олимпийския норматив "А" на 400 метра още веднъж три месеца преди Игрите в Лондон, ако иска да влезе в историята като първия атлет с ампутирани крайници, който ще участва на Олимпиада за спортисти без увреждания. Това оповестиха от Олимпийския комитет на Република Южна Африка вчера. Въпреки че през юли Писториус покри норматив "А" и участва на Световното първенство за здрави атлети в Дегу (Република Корея), местният Олимпийски комитет иска от спринтьора да повтори резултата си.

“Оскар ще трябва да покрие норматив "А" за здрави атлети в рамките на определения период, който мисля, че е три месеца преди Игрите", заяви изпълнителният директор на местния Олимпийски комитет Туби Реди.

Личният рекорд на бягащия с карбонови протези Писториус е 45,07 сек от това лято, а норматив "А" за Олимпиадата в Лондон е 45,25 сек. На планетарния шампионат в Дегу през август южноафриканецът бяга 45,39 сек в сериите на 400 м и 46,19 сек в полуфиналите, където завърши последен в своята серия./БЛИЦ