Правителството на ЮАР е виновно за това, че параолимпийският шампион Оскар Писториус уби приятелката си Реева. Изненадващо тази теза лансира бащата на атлета с два ампутирани крака Хенке.

Според него убийството на Реева е инцидент, а причината Оскар да има пистолет и да се е почувствал застрашен е, високата престъпност в страната, с която управлението не може да се справи.

Повод за обвиненията на Писториус-старши станаха разкритията, че синът му, той, брат му и баща му имат общо 55 огнестрелни оръжия.

“Част от арсеналът ни е за лов, другата – за самозащита. Това трябва да говори нещо на правителството. Нека погледнат престъпността над белите. Защо сигурността в страната е така слаба? Полицията напразно се опитва да противодейства на престъпността, която все повече се увеличава. За миналата година има 15 000 случая на убийства при извършване на престъпления. Това е причината да имаме толкова оръжия”, коментира Хенке Писторуис.

Той естествено се опита да изкара семейството в благоприятна светлина.

“До сега не съм стрелял по човек, въпреки че съм бил нападан и съм имал възможност законно да се защитя. Като семейство ние ценим живота и дори и когато се налага, не използваме оръжията на всяка цена. Попадал съм в ситуации, в които съм можел да използвам пистолета си, но нашите семейни ценности са да ценим живота на другите", продължи Писториус-старши.

“Престъпността е нещо, което рефлектира върху всеки в тази страна. Наясно сме с този проблем, но има много проблеми, които правителството се опитва да разреши. Няма оправдание, когато човек да използва пистолет, за да убива или когато държи много оръжия в дома си. Хората трябва да ходят в полицията, когато има престъпление. Г-н Писториус няма право да казва подобни неща. Това е изключително притеснително изявление", коментираха от правителството в ЮАР.