Многократният медалист от параолимпийски игри Оскар Писториус може да престои по-дълго в затвора, отколкото се предполагаше. Адвоканите на южноафриканския атлет загубиха съдебната битка, с която опитваха да попречат на прокуратурата да обжалва наложената присъда.
 
Както е известно, Писториус застреля приятелката си Реева Стеенкамп на 14 февруари 2013 г. През миналата година той беше осъден на пет години затвор за убийство по непредпазливост. Според условията на закона присъда с подобен мотив може да бъде превърната в домашен затвор след деветия месец в затвора.
 
Прокуратурата иска да обжалва наложената присъда, тъй като има убеденост, че може да убеди жури от пълен съдебен състав в по-тежка вина на Писториус и той да бъде осъден за предумишлено убийство. Това може да донесе на атлета много по-сериозна присъда и по-тежки условия на пребиваване зад решетките.
 
Съвсем наскоро Оскар Писториус получи повишение на статута си в затвора от Категория „Б“ на Категория „А“, което му позволява да има повече привилегии. Той вече има правото на физически контакт с посетителите си, повече телефонни разговори, може да носи бижута и да притежава радиоапарат. Ще му бъде позволено дори да има хоби. В същото време стана ясно, че в затвора са отправени заплахи за живота му.