Таня Димитрова спечели първия трансграничен маратон между България и Румъния. Пловдивчанката завърши състезанието, носещо името Via Pontica, с време 3:32:58 часа. Тя изпревари с финален спринт първия при мъжете Милен Тончев 3:33:35 часа, който успя да спечели при мъжете, въпреки, че предния ден бе участвал в тежко състезание в Рила, съобщиха организаторите от разградския клуб "Зелена стъпка".

С 10:32 минути по-бавен от него бе Петьо Костов от Червен Бряг, следван от Николай Колев от Варна в изоставане от 19:19 минути от първия. При жените втора и трета завършиха Даниела Фастен от Бургас и Красимира Петрушкова от Варна.

Участниците стартираха от плажа в Крапец и с бягане по черни пътища, преминаващи край красивото Дуранкулашко езеро, достигнаха до граничния пункт и преминаха на румънска територия.

В Румъния трасето премина през курортите Вама Веке и 2 Май. След достигане до финалната точка в Румъния участниците се връщаха по същия маршрут до Крапец, навъртайки общо 42 километра. Нито един състезател не бе забавен на границата благодарение на отличната организация от страна на Гранична полиция. Документите на участниците бяха проверени преди старта и на пункта, полицаите единствено следяха за състезателните им номера, посочват организаторите.

В инициативата се включиха състезатели от България, Румъния и Великобритания, а много от румънските туристи по българското и румънското крайбрежие се зарекоха, че догодина задължително ще участват. Състезанието, организирано от клуб "Зелена стъпка" предложи невероятни гледки по красиво трасе и много участници изразиха надежда, че то ще стане традиция. Маратонът бе възможен благодарение на Ибументол, общините Шабла и Лиману, Областна администрация Добрич, Районно полицейско управление Шабла. Освен маратонската дистанция, в която стартираха 48 състезатели, имаше състезания и по полумаратон (21 км) и 13 километра, както и детско състезание на 2 километра, допълват организаторите от клуб "Зелена стъпка".