Около 200 участници се включиха в Лудогорския маратон, който се състоя в неделя в местността Пчелина край Разград и е организиран от клуб „Зелена стъпка“. Това е третото издание на състезанието по бягане и колоездене, но за първи път се включва класическа маратонска дистанция – 42 километра, предишните две години най-дългото бягане бе полумаратон – 21 км.

Победител на тази дистанция стана Ивайло Атанасов от Кюстендил (3 часа, 32 минути и 17 секунди), който преди месец спечели най-масовото състезание по планинско бягане в България – Обиколката на Витоша. Подгласници на Атанасов станаха Александър Светославов (3:45:06) и Красимир Чотов (3:54:26). При жените най-бърза бе Даниела Фастен (4:32:00), следвана от Десислава Цветанова (4:53:52) и Деница Кателиева (5:29:25).

В състезанието имаше участници и в по-кратки дисциплини – бягане 10 км и полумаратон (21 км), колоезденето също бе в две категории – 42 и 21 километра. Най-тежката дисциплина бе дуатлонът, който включваше 42 километра колоездене, последвано от 21 километра бягане. Тук златния медал грабна Димитър Кабахчиев с 5:00:39, последван от Мартин Панайотов с 5:12:40, който изпревари в последните метри Велизар Ташев (5:13:00). Дуатлонът се оказа по силите на една-единствена жена – Димитрина Николова, която завърши за 7:44:43.

В дългата дистанция в колоезденето недостижими бяха шуменците Галин Кръстев и Анелия Карагьозян с финално време, съответно –  2:25:43 и 2:46:45 часа.

Повечето участници останаха много доволни както от организацията, така и от природните красоти, които предлага трасето и местността. Много от дошлите прекараха уикенда в палатковия лагер край старт-финала, а след състезанието потърсиха прохлада на плажа край язовир Пчелина.

След награждаването обаче се наложи организатори и участници да издирват състезателка от Варна, която не пристигна на финала, а не беше взела мобилния си телефон. За щастие, след няколко часа момичето бе намерено живо и здраво – оказа се, че се е залутала в гората, пропускайки маркировката.

Лудогорският маратон стана възможен благодарение на партньорите – Община Разград, Антибиотик-Разград АД, Агрохимконсулт-3, Yakobg.com, Млин 97 АД, Hi Five, Интер Инженеринг.

Следващото състезание, което организира клуб „Зелена стъпка“ отново е маратон, но този път трансграничен. Via Pontica е единственият маратон в България, който ще пресече държавна граница. Състезанието ще стартира на 4 септември от плажа край Крапец, община Шабла. Състезателите ще изминат 21 километра до румънския курорт Вама Веке и ще финишират отново в Крапец, преминавайки на два пъти границата. Записването вече е отворено, а организаторите обещават незабравимо и забавно прекарване на дългия уикенд около Деня на Съединението на България.