Международния олимпийски комитет (МОК) позволи на Ямиле Аладама да участва на Олимпиадата в Лондон под флага на Великобритания. 39-годишната атлетка стана световна шампионка в зала преди три дни.

Родената в Куба състезателка е британски поданик от 2 години, а изискването на МОК за участие на Олимпиада е да има паспорт от поне 3 години. В някой случаи обаче се прави изключение, когато родината на спортиста няма претенции.

Родената на 14 август 1972 година Алдама е уникален случай в леката атлетика. Тя е спечелила медали за три различни страни. За родината си Куба Ямиле има сребро в тройния скок от Световното на открито в Севиля през 1999 година.

През 2004 година състезателката решава да защитава цветовете на Судан и печели сребро и бронз от шампионати на планетата в зала (съответно 2004 и 2006 година). Тя все още притежава националния рекорд на страната – 15.28 метра.

От 2001 година Алдама е омъжена за телевизионния продуцент Андю Додс и още тогава изявява желание за британски паспорт. Такъв обаче получава едва в началото на 2010-а. Миналото лято тя стана пета на Световното в Даегу (Южна Корея), а сега взе титлата в зала.