Истински празник на леката атлетика с десетки участници от различни възрастови групи - деца, юноши и девойки, сътвориха клубът по лека атлетика "Джордан" и Община Благоевград на спортния комплекс "Пирин" в града. Организаторите посветиха вълнуващото спортно събитие на Деня на народните будители. То предизвика много положителни емоции и събуди състезателния дух не само на децата, които редовно тренират, но и на други техни приятели, решили да премерят сили в бяганията на пистата или в дългия скок. Надпреварата имаше и своите победители, които се окичиха с медали.

"Такава е и целта на празници като този - все повече деца да се занимават със спорт и да се стимулират за физически активности, да избягат малко от ежедневието, от компютрите, лаптопите и смарфоните", каза пред репортер на БТА председателят на клуб "Джордан" Йордан Янев - бивш елитен спортист и национален състезател, класирал се осми във финала на дългия скок на олимпиадата в Москва през 1980 г., който от много години открива и подготвя като треньор изявени състезатели и таланти на леката атлетика от Благоевград.

Янев, който неотдавна стана носител на приза "Личност на годината" в категория "Спорт", присъдена от община Благоевград, отдавна се е убедил, че спортът дава много и не спира да увлича и предава обичта си към леката атлетика на младите. "През последните години не ми се налага да ходя по училищата да търся деца, които имат качества и желание да тренират лека атлетика и да израстват като спортисти", коментира той. "Те сами идват при нас, защото са разбрали, че работим сериозно. Целта е все повече и повече деца да се занимават със спорт и физически активности, да активизират мозъчните си клетки за нещо по-рационално, да избягат малко от ежедневието, от компютрите, лаптопите и смартфоните. Спортът дава много, а този, който има дадености, продължава освен за здраве да тренира и за високо спортно майсторство. А, слава Богу, в нашия клуб тук се раждат такива таланти. Има една приемственост и мисля, че в следващите години ще се появяват нови имена, този път от женски род, защото в предишните седем-осем години не съм имал изявени момичета. Дай Боже от тези таланти да излезе нещо и да се гордеем след време с тях. А те повличат след се си и още, и още повече обичащи спорта и леката атлетика деца", каза още Йордан Янев.