Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA) прие препоръки на работна група за евентуално пренаписване на списъците със световни и европейски рекорди.

Доклад на работната група призовава за по-високи технически стандарти, повишени мерки за допинг контрол и нови изисквания за лична почтеност на носителите на рекорди. Той ще бъде изпратен на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), за да може двете организации да се координират и да приложат нови правила за признаване на рекордите.

"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно", заяви президентът на EAA Свен Арне Хансен.

"Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни от преди 15 или дори 10 години. Разбира се, за да бъдат приети новите Правила по отношение на световните рекорди IAAF се нуждае от глобално одобрение от всички континентални асоциации. Ще има атлети, които ще почувстват, че историята, която калибрираме отново, ще отнеме нещо от тях, но мисля, че това е стъпка в правилната посока", коментира президентът на IAAF Себастиан Коу.

Предложените стандарти за признаване на световните и европейските рекорди:
1 - Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване.
2 - Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допинг контрол през месеците преди реализиране на постижението.
3 - Взетата проба при допинг контрол, след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Препоръчано е признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Всички настоящи рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им ще зависи от споменатите вече критерии.

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 метра в скока на височина не би трябвало да бъде застрашен при евентуалното влизане в сила на новите правила. Постижението на българката е записано по време на световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 година, а това гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание и за провеждане на допинг контрол. Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допинг контрол през всички години, в които се е състезавала.