Президентът на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (ИААФ) Ламин Диак, който е и член на Международния олимпийски комитет (МОК), предупреди Истанбул, че може и да не получи домакинството на Олимпиадата през 2012 година.

„Без убедителна анти-допингова офанзива няма Олимпиада”, заяви 80-годишният сенегалец само 5 седмици преди даването на домакинството за Летните олимпийски игри през 2020 година. Конкуренти на Истанбул на 7 септември по време на конгреса на МОК в аржентинската столица Буенос Айрес ще са Мадрид и Токио.

„Всеки ден се хващат турски спортисти с допинг. Ситуацията е много сериозна. Те не може да се кандидатират за Олимпиада, ако не могат да контролират атлетите си. Трябва да се реши проблема с допинга”, допълни Диак пред insidethegames, визирайки хванатите в последно време с допинг 30 турски спортисти.

Сред далите положителна допинг проба турски лекоатлети са Есреф Апак, сребърен медалист от Атина 2004 в дисциплината хвърляне на чук, олимпийската шампионка на 1500 метра от Лондон 2012 Асли Чакир Алптекин, както и европейската шампионка на 100 метра с препятствия Невин Янит.