Наказанието за първо провинение при употреба на допинг става 4 години. В момента то е 2 години лишаване от състезателни права, а повторно те вади от спорта до живот.

Делегатите на ІV конференция на WADA в Йоханесбург приеха Новия кодекс, който ще влезе в сила от 1 януари 2015 г. Увеличаване на наказанието от 2 на 4 години при първа положителна проба на даден спортист за употреба на забранени стимуланти ще бъде ревизирано от влизащият във власт от Нова година Крейг Рийди и новия Изпълнителен комитет.

Спортният министър на България проф. Мариана Георгиева присъства на заключителното заседание на конференцията.

„Тази конференция на Световната антидопингова агенция доказа решимостта на участващите министри, президенти на национални олимпийски комитети и шефове на международните спортни федерации, че борбата срещу употребата на допинг ще бъде безкомпромисна, дълга и упорита – заяви проф. Георгиева. – Поздравих новия президент на WADA г-н Крейг Рийди и му пожелах да не намалява темпото в тази съставна част на спортния живот, каквато са борбата и превенцията срещу употребата на допинг. Нашата страна е и ще бъде активен член в тази борба, като желанието ни е съобразно сроковете да получим лиценз за българската антидопингова лаборатория.“

Делегатите приеха и декларация към правителствата, Международния олимпийски комитет, националните олимпийски комитети и световните федерации за обединяване на усилията за изчистване на световния спорт от желанието за употреба и самата употреба на забранени стимуланти. Феърплеят да бъде основното водещо нещо във всички състезания.