Рускинята Юлия Степанова, преди известна с фамилията Русанова, беше допусната до участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро като неутрален състезател, обявиха от ИААФ.

29-годишната лекоатлетка и съпругът й Виталий Степанов, бивш служител на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), бяха основните свидетели във филмите на германския телевизионен канал ARD. Именно тези филми разкриха системата за употреба на забранени вещества в руската лека атлетика и доведоха до последвалите тежки наказания, сред които и забрана на руски атлети в международни състезания.

„Безусловно одобрихме молбата на Юлия Степанова за участие на олимпийските игри, тъй като тя има изключителен принос в борбата с употребата на допинг и поощряването на чистите атлети и феърплея“, обявиха от ИААФ.

Заради свидетелските й показания пред германската телевизия на Юлия Степанова в руския спорт се гледа като на предател. При едно от изказванията на говорител на президента Владимир Путин атлетката беше наречена „Юда“.

Участието на Степанова на олимпийските игри (5-21 август) ще бъде официализирано след одобрение от страна на МОК. За момента е ясно, че 29-годишната рускиня ще може да участва на европейското първенство по лека атлетика (6-10 юли) в Амстердам. Там тя ще се състезава под флага на Европейската атлетическа федерация.

Самата Степанова, специалист в бягането на 800 метра, беше лишена от състезателни права за две години през 2013 година, когато бяха намерени нередности в биологичния й паспорт. Година след това тя и съпругът й започнаха участието си във филмите на ARD, където разкриха, че Общоруската лекоатлетическа федерация е снабдявала спортистите със забранени вещества срещу 5% от приходите им.

Президентът на МОК Томас Бах обяви, че руските атлети, допуснати до участие в Рио 2016, ще може да се състезават под националния си флаг. Това обаче беше отречено от Международната лекоатлетическа федерация. От своя страна ИААФ разкри, че е получила 80 молби от руски лекоатлети, които искат да им бъде позволено участие на олимпийските игри.

Вчера молба за допускане до Олимпиадата подаде и звездата на женския овчарски скок Елена Исинбаева. Тя последва примера на хърделиста Сергей Шубенков и скачачката Дария Клишина.