Световният рекордьор в тройния скок в зала Теди Тамго пропуска Световното първенство в Даегу (27 август-4 септември). Французинът обяви, че повече няма да се състезава този сезон заради травма в глезена, която е получил на тренировка пред Европейското до 23 години преди седмица. Контузията му изисква операция.

”В нашия свят рискът от контузии е много голям. Във всяка една тренировка възможността да получиш травма е 50 процента. Ако това се бе случило през юли 2012, щях да плача заради Олимпиадата, но сега се успокоявам с факта, че има време да се възстановя”, заяви атлетът, който на 15 юни навърши 22 години.

Той е лидер в ранглистата за сезона на отрито с 17.91 метра. В негово отсъствие британецът Филипс Айдоу има огромни шансове да защити титлата си.

Тамго е вторият претендент за медал, който няма да стартира в Даегу. Бившият световен шампион Тайсън Гей (САЩ) няма да мери сили с Юсеин Болт на 100 и 200 метра заради контузия.

Кариерата на Теди Тамго е повече от впечатляваща. Той счупи световния рекорд в зала по време на Европейското през март – 17.92 метра.

Личното му постижение на открито е 17.98 метра от миналата година. Резултатът го прави третият най-добър атлет в историята на тройния скок. По-добри постижения имат само Джонатан Едуардс (Вбр, 18.29 метра) и Кени Харисън (САЩ, 18.09 метра). Българинът Христо Марков е пети в класацията с 17.92 метра.