Абсолютният доминатор в хвърлянето на диск в последните години – Роберт Хартинг (Германия), поиска от ИААФ името му да бъде извадено от номинациите за Най-добър лекоатлет в света за 2014 г. Олимпийският, световен и европейски шампион негодува срещу попадането сред номинираните на Джъстън Гатлин. Американецът спечели всичките си стартове през годината, но има изтърпяно наказание за употреба на допинг.
 
„Помолих ИААФ да премахне номинацията ми за лекоатлет № 1 за годината. Чест е за мен да бъда номиниран, но не мога да приема да бъда в един списък с бивш нарушител на допингправилата. Това е причината да се откажа от тази привилегия. Това е провокация към мен и най-вече към моите фенове", заяви Хартинг, цитиран от сп. „Шпигел“.
 
Останалите осем атлети, получили номинации за наградата са Рено Лавийени (Франция), Мутаз Еса Баршим (Катар), Найджъл Амос (Ботсвана), Джайрус Кипчоге Биреч (Кения), Богдан Бондаренко (Украйна), Йоан Диниз (Франция), Денис Кипруто Кимето (Кения) и Лашон Мерит (САЩ). Любопитното е, че Мерит също има изтърпяно наказание за допинг, но Хартинг не възразява срещу неговата номинация.