От сряда (12 юли) до края на седмицата БНТ HD ще предава стартовете от Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години. В преките си предавания спортно-развлекателния канал на БНТ ще излъчи дисциплините с участието на български спортисти и ще покаже всички най-интересни финали от турнира, който се провежда в кенийската столица Найроби.

Шестима млади атлети ще представят страната ни на световния форум. Александра Начева подобри националния рекорд в своята възрастова група в тройния скок, който досега бе притежание на Тереза Маринова и с постигнатите 13,45 м оглави световната ранглиста. Лиляна Георгиева ще мери сили с традиционно добрите атлетки от Кения и Етиопия в дисциплината бягане на 1500 метра. 

Детето-чудо на българската атлетика е с трети резултат сред всички стартиращи в бягането. Веселин Живков (200 м), Алекс Христов (хвърляне на диск), Елена Георгиева (200 и 400 м) и Никол Андонова (100 м с препятствия) ще се опитат да подобрят личните си рекорди на най-престижното състезание.

Състезанията от Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години ще могат да бъдат гледани пряко в ефира на БНТ HD и онлайн от територията на България на tv.bnt.bg/bnthd/:
• 12 юли (сряда) - от 9:55 и от 17:00 часа
• 13 юли (четвъртък) - от 9:50 и от 16:30 часа
• 14 юли (петък) - от 10:50 и от 17:45 часа
• 15 юли (събота) - 14:20 (репортаж) и пряко от 16:30 часа
• 16 юли (неделя) – от 17:00 часа пряко  и от 18:30 (репортаж)

Със стартовете от Найроби БНТ HD продължава линията да излъчва световните лекоатлетически шампионати. От началото на годината в ефира на обществената медия зрителите  имаха възможност да гледат в преки предавания първенството на планетата по крос от столицата на Уганда (Кампала) и световния шампионат за лекоатлетически щафети от Насау (Бахамски о-ви). Акцент в лятната програма на БНТ е най-големият атлетически форум – Световното първенство за мъже и жени, което започва в Лондон на 4 август.