Главният треньор на руската атлетическа федерация Юрий Борзаковский заяви, че техният отбор се отказва от световното първенство за юноши и девойки до 18 г., което ще се проведе в столицата на Кения – Найроби.

Вчера ИААФ им разреши да участват, но днес ВФЛА е взела решение мрадите има атлети да си останат. Причината е – от съображения за сигурност.

Преди това, от пътуване до Африка се отказаха отборите на САЩ, Великобритания, Австралия, Швейцария, Япония и Корея, което хвърля доста тъмна светлина върху домакинството.

„Ние сме много доволни, че ИААФ позволи на девет наши атлети да участват в международни състезания. Все пак, в Кения имат право да отидат само нашите спортисти, без треньорите и персонала. Аз като главен треньор не разрешавам децата ни за първенството от съображения за сигурност.

Ние не можем да изпращаме в Кения нашите млади спортисти непридружени от своите треньори. Все пак, както знаете, Кения не е най-просперираща страна, както и много отбори отказват да отида там. В допълнение, ние се ръководим от загриженост за здравето на спортистите, които в един момент ще трябва да правят и различни имунизации, необходими за пътуване до Кения“, аргументира се Борзаковски.

В четвъртък ИААФ е одобрила 9 млади руски атлети да участват на световното първенство за юноши до 18 г., като неутрален спортисти.