Руският парламент обмисля предложение да забрани на местните спортисти да участват в повече от две олимпиади. Целта на законопроекта е по-възрастните и склонни към контузии състезатели да не заемат квоти за сметка на по-младите.

Един от основните поводи за предложението е случаят с Евегений Плюшченко от Oлимпийските игри в Сочи през 2014 г. Двукратният олимпийски и трикратен световен шампион по фигурно пързаляне се отказа в последния момент заради контузия.

Той обаче имаше проблеми още преди това и се очакваше да се оттегли по-рано, за да даде шанс за участие на младия Максим Ковтун. Късният му отказ остави Русия без представител в мъжката индивидуална надпревара.

"Няма съмнение, че този спортист знаеше за здравословните си проблеми по-рано, но въпреки това не се оттегли и по този начин лиши други състезатели от шанс да участват", каза Игор Анисимов, който е внесъл законопроекта.

Ако бъде приет този законопроект, това ще лиши Елена Исинбаева от възможността догодина в Рио де Жанейро да се върне на олимпийския връх, който изкачи в Атина 2004 и Пекин 2008, но от който слезе преди три години в Лондон.

"Това предложение няма нищо общо с реалния живот. Всеки спортист има право да се състезава дотогава, докато успява да покрива нормативите за олимпийските игри", коментира Исинабева.