Руската федерация по лека атлетика ще накара атлетите от представителния тим да подписват декларация, че няма да пият забранени препарати. Документът е задължителен за всички членове на руския отбор. Целта е спазването на правилата за борба с допинга и недопустимостта от нарушения, както и за улесняване на идентификацията на подобни нарушения.

Анти-допинг координаторът Елени Иконникова посети руските национали в център за обучение в Новогорск, където е тренировъчният лагер на националния отбор по лека атлетика.

Пред спортистите и треньорите бяха разяснени правилата за борба с допинга на настоящия етап. Иконникова разказа за промените в Световния антидопингов кодекс и новия списък на забранените вещества през 2016 г. По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани със състезателен и извънсъстезателния допинг-контрол, както и правилата, уреждащи антидопинговите дейности в Русия и в света.

Координаторът информира спортисти и треньори за декларациите, които в близко бъдеще те ще трябва да подпишат всички членове на националния отбор и експертите, работещи с екипа и всички участници на официалните национални първенства.
Уточнява се, че такива срещи  с руските атлети ще се провеждат редовно.