Съветът на Европейската атлетика (ЕА) единодушно утвърди днес кандидатурата на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) и община Самоков за домакинство на Европейско първенство по крос кънтри през 2014 година. Решението бе взето по време на 137-ото заседание на Съвета на ЕА в Берлин. Делегацията на комитета по кандидатурата на планинския град бе представена от Добромир Карамаринов (президент на БФЛА), Владимир Георгиев (кмет на град Самоков), Славейко Гергинов (президент на Рилски атлет”– Самоков), Костадин Чифлиджанов (главен треньор в Рилски атлет – Самоков), Галя Пухалева (международен секретар в БФЛА) и Антон Бонов (координатор в БФЛА).

Европейското първенство по крос кънтри в България ще се проведе на 14 декември 2014 г. в местността "Широка поляна” в Боровец. Надбягванията, в които ще участват повече от 600 атлета в няколко възрастови групи, ще бъдат на надморска височина от 1300 м, което също е ново в историята на европейските първенства по крос кънтри. За първи път в страната ни ще се организира атлетическо събитие от подобен ранг. Състезанието е от четирите най-големи прояви на ЕА, сред които са Европейско първенство на открито, Европейско първенство в зала, Европейско отборно първенство – Супер лига и се предава директно с телевизионно излъчване в цяла Европа и в много страни по света.

"Спечелената кандидатура на първенство от европейско ниво е поредното признание за отлична оценка и доверие на международните атлетически организации за работата на БФЛА. За първи път в България ще има състезание от такъв ранг и мащаб. Европейското първенство по крос кънтри е една от най-важните прояви на Европейската атлетика и ние ще се постараем да я проведем на най-високо равнище, коментира от Берлин президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. Той остава в немската столица, където продължават заседанията на Съвета на ЕА. Карамаринов е член на най-висшия орган на Европейската атлетика./БЛИЦ