Номинациите за Атлет и атлетка на света за 2013 г. бяха обявени от ИААФ. 10 мъже и 10 жени от 14 държави бяха селектирани от експертите на Международната централа. Сред избраните трима са представители на Етиопия и трима на САЩ, а Ямайка и Русия имат по двама кандидати. 19 от спортистите са световни шампиони от Москва 2013. Единственият сред 20-имата, който няма злато от руската столица, е Уилсън Кипсанг Кипчоге (Кен), който пък е единственият световен рекордьор за 2013 г. – в маратона, пише bgathletic.com.

Всички имена ще бъдат редуцирани до трима мъже и три жени. Финалистите ще бъдат определени между 1 и 27 октомври от семейството на ИААФ (членовете на Съвета на ИААФ; националните федерации, членки на ИААФ; членовете на Комитетите и Комисии към ИААФ; директори на турнири; посланиците на ИААФ; мениджъри; топ-атлети; журналисти; официалните партньори на ИААФ).

Победителите ще бъдат определени от Съвета на ИААФ и ще бъдат обявени по време на Гала вечерта на ИААФ на 16 ноември. Атлет и Атлетка за 2012 г. бяха Юсейн Болт (Ям) и Алисън Филикс (САЩ).

Ето номинираните:

Мъже:
Мохамед Аман (Ет)
Юсейн Болт (Ям)
Богдан Бондаренко (Укр)
Ащън Итън (САЩ)
Мохамед Фара (Вбр)
Робърт Хартинг (Гер)
Уилсън Кипсанг Кипротич (Кен)
Александър Менков (Рус)
Лашон Мерит (САЩ)
Теди Тамго (Фр)

Жени:
Валери Адамс (НЗЛ)
Абеба Арегауи (Шв)
Месерет Дефар (Ет)
Тирунеш Диаба (Ет)
Шели-Ан Фрейзър-Прайс (Ям)
Сузана Хейнова (Чех)
Катерин Ибаргуен (Кол)
Сандра Перкович (Хърв)
Бриана Ролинс (САЩ)
Светлана Школина (Рус)