Легендарният британски лекоатлет Себастиан Коу, печелил два пъти олимпийската титла на 150 метра, заяви, че се възхищава на Оскар Писториус. Южноафриканецът е с два ампутирани крака, но проявява страхотен характер като спортист.  
 
Коу, който е и председател на организационния комитет на Олимпийските игри в Лондон, сподели, че приносът на 25-годишния Писториус към спорта на световно ниво е огромен.

Оскар става известен с върховите си постижения на 100, 200 и 400 метра гладко бягане, въпреки факта, че тича с протези, защото двата крака му са ампутирани. Той участва в състезания с обикновени атлети и изненадващо показва по-добри резултати от тях и дори се доближава като резултат до световният шампион на 400 метра – Джеръми Уоринър.
 
Недопускането му до участие като редовен състезател на олимпиадата в Пекин през 2008 година породи много спорове.. Според голяма част от подкрепящите го - в никакъв случай не може да се твърди, че протезите му дават някакво предимство пред останалите атлети. Това твърдение е представено като причина за недопускането му от световната атлетическа асоциация (IAAF).
 
"Оскар е невероятен характер. Убедих се във въздействието на Оскар върху олимпийския и параолимпийския спорт, когато го видях в Трафалгар Скуеър през лятото. Празнувахме международния параолимпийски ден в Лондон и когато Оскар направи демонстрация от 60 метра на тартана пред Централната галерия, имаше деца от всички възрасти, които се редяха на опашка да искат автограф. Изведнъж осъзнах, че това е човекът, който наистина има огромно въздействие в международния спорт", сподели Коу.